Heb jij of je partner of jullie beide te maken met het overlijden van een geliefd persoon,dan kan dit jullie relatie onder druk zetten. Voorheen begrepen jullie elkaar zo goed. Een half woord was vaak al genoeg. Maar nu lijkt het alsof jullie ook elkaar gaan verliezen.
Wanneer je te maken krijgt met een overlijden verandert je identiteit. Je bent niet meer de persoon die je was. Je bent nu moeder of vader, maar je kind is niet meer fysiek aanwezig. Of je bent nu dochter of zoon zonder een vader of moeder of ouders. Doordat je in de wereld van rouw stapt, heb je jezelf opnieuw te verhouden tot het leven. Dit vraagt veel van jezelf en van je relatie.
Het rouwproces is afhankelijk van veel aspecten
Hoe ieder van jullie het rouwproces ervaart is afhankelijk van veel aspecten.
Hoe is je relatie tot de overledene?
Hoe was jullie relatie voordat jullie geconfronteerd werden met het overlijden van deze dierbare?
Wat zijn jouw behoeften en kun je de behoeften van de ander zien en respecteren?
Kun je aan de behoefte van de ander voldoen?
Heb je een eerder overlijden meegemaakt en heb je dat rouwproces goed kunnen integreren in je leven?
Heb je goed afscheid kunnen nemen?
Hoe ben je opgevoed in het uiten van je emoties?
Worden jullie ondersteund door familie en vrienden?
De antwoorden op deze vragen kunnen al voor heel wat scheurtjes zorgen in je relatie, omdat jullie een verschillende achtergrond hebben met betrekking tot het integreren van het overlijden van een dierbare in je leven. Bovendien rouwen mannen over het algemeen anders dan vrouwen.
De relatie met de overledene
De relatie met de overleden heeft veel invloed op hoe jij of je partner het overlijden ervaart. Wanneer jullie een kind verliezen is dat voor jullie beide en de eventuele andere kinderen enorm ingrijpend op jullie leven en relatie. Het verdriet en gemis is zo overweldigend dat je de liefde voor elkaar uit het oog kan verliezen. Daarbij rouwt ieder op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Vaak gaat de een later rouwen dan de ander wanneer de ander al wat verder is en het veilig genoeg voelt om de rouw te ervaren. De ander is er dan in de eerste plaats voor de partner en eventuele kinderen.
Het verliezen van een ouder, een grootouder, een broer of zus, vriend of vriendin heeft een andere impact op jou dan je partner, doordat je een andere relatie met de overledene had. Je partner heeft dan vooral een ondersteunende rol.
Een chaos van emoties
Als rouwende ga je door een chaos van emoties, die je kunnen overvallen. Je ervaart gevoelens die je zelf niet eensbegrijpt, laat staan dat je ze aan een ander kunt uitleggen. De emoties en het gedrag die daaruit voortvloeien zijn vaak het zichtbaarst voor degene die dichtbij je staat.
Het is niet altijd makkelijk om er te zijn voor je rouwende partner. Soms verandert de rouwende zo sterk dat je weinig herkent van degene met wie je samenleeft.
Was je partner altijd vrolijk en positief, dan kan hij of zij veranderen in een lusteloze bankhanger. Je partner kan door al het verdriet gevoelig reageren en dan is een opmerking van jou al gauw de aanleiding tot een ruzie of reden tot afzondering. Je kunt je dan machteloos voelen.
Van barstje naar kloof
Problemen die al in jullie relatie bestaan komen in een rouwproces vergroot naar voren. Wanneer er al barstjes in jullie relatie zijn, kunnen er door rouw gemakkelijk scheuren ontstaan. Wanneer jullie emotioneel niet meer bij elkaar kunnen komen, kan er een kloof ontstaan die niet meer te overbruggen is.
Er samen uitkomen
Ieder rouwt op zijn eigen manier en in zijn of haar eigen tempo waarbij het belangrijk is dat jullie met elkaar in gesprek blijven. Maar het is ook belangrijk dat ieder van jullie individueel aan de slag gaat met het rouwproces en elkaar de ruimte geeft om steun bij familie, vrienden of een therapeut te zoeken. Zolang jullie beide de beweging maken naar een balans tussen rouwen en het aangaan van het herstel komen jullie er samen uit.
Komen jullie er samen niet uit of heb jij of je partner behoefte aan begeleiding van het rouwproces, neem contact met me op via de mail